Pati mengkudu atau noni (Nama saintifik : Morinda citrifolia) memang semenjak dahulu lagi telah digunakan sebagai penyembuh secara tradisional. ia dikenali sebagai makanan ajaib yang berupaya menyembuhkan luka dalaman.
Ciri-ciri anti-radikal bebas yang terdapat didalamnya, berupaya melindungi dari kerosakan jantung dan memperbaiki sistem penghadaman. Bahan-bahan aktif dalam noni juga mampu membantu merencatkan sel-sel kanser, mengawal kandungan gula dalam darah, mengawal tekanan darah tinggi dan menigkatkan kekuatan badan menentang penyakit melalui pengukuhan sistem imunisasi badan.
Kandungan bahan aktif yang terdapat dalam noni :
Ciri-ciri anti-radikal bebas yang terdapat didalamnya, berupaya melindungi dari kerosakan jantung dan memperbaiki sistem penghadaman. Bahan-bahan aktif dalam noni juga mampu membantu merencatkan sel-sel kanser, mengawal kandungan gula dalam darah, mengawal tekanan darah tinggi dan menigkatkan kekuatan badan menentang penyakit melalui pengukuhan sistem imunisasi badan.
Kandungan bahan aktif yang terdapat dalam noni :
- proxeronine
- Damnacanthol
- Caproid acid
- Caprillic acid
- Scopoletin
- Minyak essential
- Ascorbic acid
- Asperulose tetraacetate
- dan banyak lagi
- Tekanan darah tinggi (hipertensi) / darah rendah (hipotensi)
- Kencing manis biasa/kronik
- Buasir/hemorrhage/berak berdarah
- Sakit-sakit sendi/arthritis/rheumatisme
- Sakit jantung/lemah jantung
- Ulser/gastric
- lelah/asma
- penyakit batu karang/buah pinggang/kesukaran kencing
- Hepatitis
- Kurang darah/anemia
- Sukar tidur malam/insomnia
- Penyakit kulit/psoriasis/jerawat batu
- Resdung/sinusitis/alahan rhinitis/selsema
- Beguk/gerondong
- Sawan
- Gila meroyan
- Gout
- Perut sembelit/tidak lawas
- Sakit kuning
- 3 titik atau lebih bawah lidah (untuk penyerapan optimum kedalam badan) sebelum makan,masa perut kosong, 2 kali sehari pagi & sebelum tidur
- tidak makan dalam 1/2 jam lepas ambil noni
- tidak minum teh/kopi dalam 2 jam selepas ambil noni
- sakit jantung & asma, mulakan dgn 1-2 titik, tingkatkan dos bila perlu
0 comments:
Post a Comment